Zioła są jednymi z najłatwiejszych w uprawie roślin, ponieważ tolerują różne rodzaje gleby i mają stosunkowo niewiele szkodników owadzich i chorobotwórczych. Zioła można wkomponować w dowolny ogród, posadzić w przestrzeniach między krzewami i drzewami.
Szałwia
Wybór i przygotowanie miejsca
Wybierz zioła do uprawy w oparciu o miejsce w którym mają być posadzone. Informacje tę można znaleźć na opakowaniach nasion lub etykietach roślin. Na przykład trybula ( Anthriscus cerefolium ) najlepiej rośnie w pełnym cieniu, tymianek ( Thymus spp ) w półcieniu do pełnego słońca, a szałwia ( Salvia officinalis ) najlepiej w pełnym słońcu.
Przygotowanie gleby
Najlepiej sadzić zioła w glebie z dobrym drenażem. Jeśli woda pozostaje na wierzchu gleby kilka godzin po podlewaniu lub deszczu, oznacza to, że drenaż gleby jest słaby i należy go poprawić. Aby rozwiązać ten problem, usuń górną warstwę gleby z obszaru, który zostanie zasiany wczesną wiosną przed sadzeniem. Wymieszaj torf, piasek ogrodniczy, wermikulit i/lub kompost z glebą, zasyp teren, a następnie wyrównaj glebę. To także dobry moment na usunięcie chwastów z gleby. Usunięcie całego chwastu, w tym korzeni, zapobiegnie rozmnażaniu się chwastów wegetatywnie.
Sadzenie
Nasiona i sadzonki
Zioła należy sadzić zgodnie z zaleceniami na opakowaniu nasion lub etykiecie rośliny. Nasiona i sadzonki są powszechnie kupowane w centrach ogrodniczych. Kupując sadzonki, wybieraj rośliny wolne od owadów i szkodników chorobotwórczych, muszą one wyglądać zdrowo. Poprawa jakości roślin po wysadzeniu jest trudna lub niemożliwa.
Zachęcam do samodzielnej uprawy ziół z nasion, będziesz mieć pewność, że twoje sadzonki są zdrowe, a wybór jest zdecydowanie większy.
Należy zauważyć, że niektóre zioła nie przesadzają się dobrze i powinny być wysiewane bezpośrednio z nasion. Należą do nich anyż (Pimpinella anisum), trybula (Anthriscus cerefolium), koper (Anethum graveolens), kolendra (Coriandrum sativum), kminek (Cuminum cyminum), pietruszka (Petroselinum crispum), koper włoski (Foeniculum vulgare) i ogórecznik (Borago officinalis).
Odstępy między roślinami i oznakowanie
Właściwe rozmieszczenie ułatwi optymalny wzrost roślin. Nie sadź roślin zbyt gęsto, ponieważ może to prowadzić do sprzyjających warunków dla owadów i szkodników chorobotwórczych. Oznacz zioła pojedynczo lub na końcu rzędu, aby pamiętać, co zostało posadzone lub wysiane.
Nawadnianie i nawożenie
Ogólnie rzecz biorąc, zioła nie wymagają dużych ilości nawozu i tracą smak, gdy są przenawożone. Przestań nawozić rośliny wieloletnie, gdy jesienne temperatury zbliżają się do zera. Nawożenie stymuluje wzrost roślin, co może sprawić, że roślina będzie podatna na uszkodzenia lub śmierć z powodu mroźnych zimowych temperatur. Unikaj nadmiernego nawadniania, ponieważ może to mieć negatywny wpływ na smak ziół.
Dodatkowa pielęgnacja ziół wieloletnich
Podział roślin
Kilka wieloletnich ziół skorzysta na podziale, w tym: estragon ( Artemisia dracunculus ), oregano ( Origanum spp. ), szczypiorek ( Allium spp. ), lubczyk ( Levisticum spp. ), mięta ( Mentha spp. ), lawenda ( Lavandula spp. ) i tymianek ( Thymus spp.)
Gdy roślina staje się zbyt duża lub gdy środek zaczyna obumierać warto podzielić roślinę na kilka mniejszych. Zabieg ten warto wykonać co dwa do czterech lat. Podzieloną roślinę należy posadzić w innych lokalizacjach. Warto pamiętać, żeby po przesadzeniu rośliny podlać.
Ochrona zimowa
Niskie temperatury zimy mogą uszkodzić lub zabić niektóre wieloletnie zioła. Ściółkowanie u podstawy rośliny może zwiększyć temperaturę gleby na tyle, aby zapobiec uszkodzeniu korzeni ziół przez zimno. Dobrymi materiałami nadającymi się do ściółkowania są wióry z kory, słoma i liście.