Bazylia cytrynowa

Nasiona ziół

Wyświetlanie wszystkich wyników: 10

  • Bazylia cytrynowa

    3.24 2.11

    Ocium basilicum

    Roślina wysoka na 40-50 cm z jasno zielonymi liśćmi z różowymi kwiatami.  Ma świeży, cytrusowy aromat, przez co doskonale komponuje się z potrawami z ryb. Jest również doskonałym dodatkiem do owoców morza, twarogów, oraz sałatek owocowych. Używa się jej także do aromatyzowania octu, oliwy i oleju.

    Wysiew nasion na początku kwietnia do skrzynek lub w maju wprost na miejsce stałe. Rozsadę należy wysadzić do gruntu w drugiej połowie maja – w rzędy co 30 cm. Polecana także do uprawy w doniczkach, w warunkach  domowych.

    Bazylia jest rośliną przyprawową. Używamy jej liści w postaci świeżej lub po wysuszeniu i zmieleniu. Świeże liście dodajemy m.in. do: sałatek, sosów pomidorowych, do grzybów i dań z makaronem. Suszona bazylia wykorzystywana jest m.in. do pieczenia mięs, ryb, sosów kuchni włoskiej, zup, duszonych warzyw i pizzy. Bazylię na susz ścina się w sierpniu i suszy w cieniu. Gdy potrzebujemy świeżych liści, zaczynamy wycinanie zawsze od dołu i przed kwitnieniem. Usuwamy więc kwiaty bazylii aby uzyskać liście o lepszych walorach. Bazylia poza smakowymi walorami posiada także właściwości lecznicze: pobudza wydzielanie soków żołądkowych, poprawia trawienie,  ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Zapobiega skurczom żołądka, pomaga w niestrawności i przy wzdęciach. Bazylia w 100 g zawiera: 23 kcal.

    Doniczka z bazylią, postawiona na parapecie, skutecznie odstrasza owady, m.in. komary, zaś sok z liści bazylii przynosi ulgę w przypadku pogryzienia przez owady.

    Termin siewu: początek IV
    Sadzenie na miejsce stałe: II połowa V
    Kwitnienie: VI-VIII
    Termin zbioru: VI-VIII w fazie pąków
    rozstawa: 25×30 cm
    Quick View
  • Bazylia czerwona Dark Opal

    3.24 2.11

    Ocium basilicum

    Roślina dorasta do 30-40 cm o  liściach w kolorze ciemnej purpury z  lekko pomarszczonymi oraz różowymi kwiatami.  Posiada silny aromat, polecana jest do przyprawiania dań z ryżu. Stosuję się ją także do zabarwienia octu winnego na kolor czerwony . Wysiew nasion na początku kwietnia do skrzynek lub w maju wprost na miejsce stałe. Rozsadę należy wysadzić do gruntu w drugiej połowie maja – w rzędy co 30 cm. Polecana także do uprawy w doniczkach, w warunkach domowych.

    Bazylia jest rośliną przyprawową. Używamy jej liści w postaci świeżej lub po wysuszeniu i zmieleniu. Świeże liście dodajemy m.in. do: sałatek, sosów pomidorowych, do grzybów i dań z makaronem. Suszona bazylia wykorzystywana jest m.in. do pieczenia mięs, ryb, sosów kuchni włoskiej, zup, duszonych warzyw i pizzy. Bazylię na susz ścina się w sierpniu i suszy w cieniu. Gdy potrzebujemy świeżych liści, zaczynamy wycinanie zawsze od dołu i przed kwitnieniem. Usuwamy więc kwiaty bazylii aby uzyskać liście o lepszych walorach.

    Bazylia poza smakowymi walorami posiada także właściwości lecznicze: pobudza wydzielanie soków żołądkowych, poprawia trawienie,  ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Zapobiega skurczom żołądka, pomaga w niestrawności i przy wzdęciach.
    Bazylia w 100 g zawiera: 23 kcal.

    Doniczka z bazylią, postawiona na parapecie, skutecznie odstrasza owady, m.in. komary, zaś sok z liści bazylii przynosi ulgę w przypadku pogryzienia przez owady.

    Termin siewu: początek IV
    Sadzenie na miejsce stałe: II połowa V
    Kwitnienie: VI-VIII
    Termin zbioru: VI-VIII w fazie pąków
    rozstawa: 25×30 cm
    Quick View
  • Kolendra siewna

    3.24 2.11

    Coriandrum sativum

    Roślina jednoroczna dorasta do wysokości około 50cm. Jest z jednym z najstarszych znanych ziół. Częściami użytkowymi są młode liście i nasiona. Dojrzałe nasiona mają przyjemny, korzenny aromat. Liście mają nieco gorzki, pikantny smak, który nadaje orientalny akcent  różnym potrawom.

    Nasiona wysiewamy na początku kwietnia pod osłonami lub wprost do gruntu, w rzędy co 30 cm. Rozsadę należy wysadzić do gruntu w drugiej połowie maja – w rzędy co 30 cm. Zakwita w czerwcu. Polecana także do uprawy w doniczkach, w warunkach domowych.

    Dojrzałe nasiona są słodkie i aromatyczne, z  delikatną nutką skórki pomarańczowej.  Niedojrzałe charakteryzuje nieprzyjemny zapach. Liście kolendry charakteryzuje specyficzna woń. Są dodawane do ostrych potraw z Indii, Meksyku i Bliskiego Wschodu – kolendra jest jednym ze składników mieszanki przyprawowej garam masala, przypraw do marynat, wykorzystana jest również jako dodatek do ciast i pieczywa. Doskonale komponuje się z szynką i wieprzowiną. Zarówno nasiona, jak i liście można stosować jako składniki sałatek.
    Kolendra ma duże potrzeby glebowe. Z uwagi na wątły system korzeniowy wymaga gleby luźnej, próchniczej. Stanowisko powinno być słoneczne i osłonięte od wiatru. Nie należy przesadzać z nawadnianiem -źle znosi nadmierną wilgoć.
    Zielone części roślin można użyć jako przyprawę lub pozostawić do owocowania -wtedy ścinamy całe rośliny w chwili kiedy owoce zbrunatnieją. Owoce dają się łatwo wykruszyć a pozostałą część rośliny możemy przeznaczyć na susz, susząc w przewiewnym, suchym miejscu bez dostępu promieni słonecznych. Uzyskany susz najlepiej jest przechowywać w papierowej torebce lub płóciennym woreczku.

    Kolendra dzięki zawartości rutyny uszczelnia naczynia krwionośne. Olejek z niej ma właściwości przeciwzapalne i stosowany jest przy bólach stawów i kości. Kolendra zawiera też substancje, które niszczą niektóre bakterie i grzyby, zapobiegając infekcjom ran. Nasionami kolendry można posypać niewielkie skaleczenie lub zadrapania, po uprzednim odkażeniu i wysuszeniu zranionego miejsca.

    Termin siewu: początek IV
    Sadzenie na miejsce stałe: II połowa V
    Kwitnienie: VI-VIII
    Termin zbioru: VI-VIII w fazie pąków
    rozstawa: 25×30 cm
    Quick View
  • Lawenda lekarska

    3.02 1.97

    Lavandula angustifolia

    Roślina wieloletnia, miododajna (z wydajnością miodową 200-350 kg/ha) powinna na stałe zagościć w naszych małych i dużych ogrodach, donicach balkonowych i tarasowych. Lawenda wymaga pełnego słońca. Nasiona wysiewamy od kwietnia (pod osłonami) lub od połowy maja do czerwca na rozsadniku. Przed wysiewem nasiona należy włożyć do zamrażalnika na 2 tygodnie aby poddać je stratyfikacji (niska temperatura i wysoka wilgotność). Po wysiewie należy zapewnić  temp. ok 25°C. Na miejsce stałe młode rośliny wysadzamy od lipca do  września, w rzędy co 30-35 cm. Do suszenia rośliny zbieramy sukcesywnie 2-3 razy w roku poczynając od lipca.

    Ziele lawendy znane jest ze swych właściwości łagodzących objawy stresu np. bezsenność czy bóle głowy. Łagodzi niestrawności pokarmowe,  wzdęcia brzucha, nudności.  Stosowana jako herbatka ziołowa, wzmacnia apetyt. Jest pomocna w chorobach objawiających się wymiotami lub biegunką. W postaci  olejku  do inhalacji i maści do nacierania jest skuteczna w przeziębienia. Łagodzi kaszel i inne objawy infekcji dróg oddechowych.

    Suszonej lawendy lekarskiej – liści, pączków oraz kwiatów – można używać jako rośliny  przyprawowej do przyrządzania potraw mięsnych oraz warzywnych. Dodawać kwitnące gałązki oraz świeżo pokrojone liście do sosów sałatkowych, sałatek, win oraz octów winnych. Kwiaty lawendy lekarskiej można dodawać do deserów takich jak: lody, galaretki, budynie, owoce – zwłaszcza jagodowe.

    Termin siewu: III-IV (pod osłony)
    Sadzenie na miejsce stałe: VIII-IX
    Kwitnienie: VI-VIII
    Zbiór: początek VI
    Rozstawa: 30×30-35cm
    Quick View
  • Lubczyk lekarski (ogrodowy)

    3.02 1.97

    Levisticum officinalis

    Roślina wieloletnia, dorastająca do wysokości 1,5-2 m. Lubi miejsca nasłonecznione, gleby lekkie, zasobne, przepuszczalne. Ma dość duże wymagania wodne i pokarmowe. Nasiona wysiewamy od kwietnia pod osłonami lub w maju-czerwcu wprost do gruntu. Na miejsce stałe wysadzamy młode rośliny w czerwcu-lipcu w rozstawie 60×60 cm.

    Znany jest głównie ze swych walorów przyprawowych. Ma charakterystyczny korzenny, lekko gorzki smak określanym jako „maggi”. Używamy jej do potraw mięsnych (baranina, jagnięcina), do sosów, twarogów, zup i sałatek. Przyprawa jest bardzo aromatyczna dlatego należy jej używać oszczędnie i w niewielkich ilościach. Jako przyprawę wykorzystuje się głównie liście, zbierane przed kwitnieniem i suszone.

    Surowcem leczniczym w lubczyku są korzenie i kłącza zbierane jesienią, czyszczone i suszone w warunkach naturalnych po uprzednim rozdrobnieniu. Należy je przechowywać w szczelnie zamknięte aby nie utraciło swoich wartości.
    Lubczyk jest silnie moczopędny co ułatwia oczyszczenie organizmu np. w stanach zapalnych. Działanie wykrztuśne wykorzystywane jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych.

    Lubczyk jest rośliną miododajną (z wydajnością miodową 490 kg/ha) stanowiącą cenny pożytek dla pszczół, powinien zagościć w naszych ogrodach, w których stanowić będzie także widoczny akcent ozdobny.

    Termin siewu:  początek IV pod osłony/V-VI wprost do gruntu
    Sadzenie na miejsce stałe: VI-VII
    Zbiór: VII-X
    Rekomendowany rozstaw: 60×60 cm
    Quick View
  • Majeranek ogrodowy

    3.24 2.11

    Majorana hortensis

    Roślina jednoroczna dorasta do 30–40 cm. Zakwita w czerwcu i kwitnie do pierwszych przymrozków.
    Nasiona wysiewamy pod osłonami w marcu (w celu uzyskania rozsady) lub  siewu wprost do gruntu w II połowie maja. Rozsadę wysadzić w połowie maja do gruntu po 2-3 sztuki w rozstawie 25×20 cm. Polecany jest także do uprawy w doniczkach, w warunkach domowych.
    Uprawiając majeranek w ogródku, znajdźmy dla niego miejsce osłonięte od wiatru, nasłonecznione, zasobne w próchnicę i dobrze nawodnione gdyż majeranek bardzo lubi lekką wilgoć podłoża.

    Do celów przyprawowych zbiera się całe pędy majeranku wraz z liśćmi i pąkami kwiatowymi. Zbiory przeprowadza się dwukrotnie w okresie wegetacji, przed kwitnieniem, na przełomie czerwca i lipca. Ponowny zbiór, uzyskamy ścinając pędy około 10 cm nad ziemią, tuż przed ponownym kwitnieniem. Zebrane pędy majeranku suszy się w zacienionym, przewiewnym miejscu, następnie obrywa liście i pąki kwiatostanowe. Wysuszone i zamknięte w szczelnym pojemniku ziele można przechowywać nawet rok, bez strat jego cennego aromatu.

    Ziele zawiera olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy, glikozydy, sterole, pektyny, gorycze, kwasy organiczne, sole mineralne, rutynę, karoten i witaminę C. Ma działanie przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Stosuje się je w przeziębieniach i przy katarze. Zdecydowanie ułatwia przyswajanie  potraw zwłaszcza tłustych. Ziele majeranku może być stosowane także w postaci naparu, wewnętrznie, dla poprawy trawienia, apetytu i w kolce jelitowej.

    Majeranek jest rośliną miododajną i stanowi cenny pożytek dla pszczół, powinien być wykorzystywany w ogrodach, także jako roślina ozdobna o oryginalnym pokroju. Można z niego tworzyć niskie obwódki rabat.

    Termin siewu: III pod osłonami / II poł maja wprost do gruntu
    Sadzenie na miejsce stałe:  II poł V
    Kwitnienie: VII – IX
    Zbiór: VIII
    Rozstawa: 25X20-30 cm
    Quick View
  • Melisa lekarska

    3.24 2.11

    Melissa officinalis

    Roślina wieloletnia, dorasta do wysokości 50-60 cm, kwitnie od czerwca do września. Nie okryta przemarza zimą, ale zregeneruje się z podziemnych rozłogów.

    Ziele melisy zawiera olejek eteryczny o zapachu cytrynowym bogaty w geraniol, cytral, linalol, cytronelal a także witaminę C i sole mineralne. Najbardziej znane jest uspokajające działania melisy -łagodzi stany bezsenności i napięcia nerwowego, przewlekłego stresu. Stosowana jest także w diecie odchudzającej, gdyż działa moczopędnie i wiatropędnie a tym samym przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn. Duża zawartość witaminy C w melisie wpływa na wzmocnienie organizmu. W kuchni  świeże i suszone liście można dodawać do kanapek, marynat sosów, zup, gulaszów.

    Pierwszy zbiór liści oraz całego ziela przeprowadzamy pod koniec sierpnia, w kolejnych latach zbiór możemy przeprowadzać dwukrotnie – pierwszy na przełomie czerwca i lipca, a drugi na przełomie sierpnia i września. Ścinamy całe kwitnące rośliny do wysokości 10 cm nad ziemią. Po ścięciu ziele wymaga szybkiego wysuszenia. Przeprowadzamy je w ciemnym, suchym i przewiewnym pomieszczeniu w temperaturze nie wyższej niż 35ºC (w wyższej temperaturze ulatniają się olejki eteryczne). po wysuszeniu oddzielmy liście od łodyg i tak uzyskany susz przechowujemy w papierowej torbie lub płóciennym woreczku.

    Ziele melisy dostępne w sklepach bardzo często jest zmielone na pył jest więc bardzo niskiej jakości, bez koloru i zapachu.
    Nasiona wysiewamy pod osłonami w marcu (w celu uzyskania rozsady), rozsadę wysadzamy w połowie maja do gruntu w rozstawie 30×40 cm. Polecana także do uprawy w doniczkach, w warunkach domowych. Uprawiając melisę w ogródku, znajdźmy dla niej stanowisko ciepłe, osłonięte od wiatru, może być słoneczne lub w półcieniu.

    Melisa należy do roślin miododajnych (z wydajnością miodową: 50-100 kg/ha), , powinna zagościć w naszych ogrodach, w których będzie ładną roślina ozdobną, a jej zapach będzie się unosił nad ogrodem nie tylko w porze kwitnienia.

    Siew pod osłony: III
    Sadzenie: poł. V
    Kwitnienie: VI-IX
    Rozstawa: 30×40-50 cm
    Quick View
  • Mięta pieprzowa

    3.02 1.97

    Mentha spicata

    Roślina wieloletnia dorasta do wysokości 30-60 cm. Uprawiana jest w ogrodach jako przyprawa kuchenna. Liście mięty pieprzowej zawierają też sole mineralne i rutynę. Minerały zawarte w roślinie to: wapno, fosfor, żelazo, magnez. Mięta to również bogate źródło witaminy A oraz witaminy B3. Cała roślina posiada silny, miętowy aromat. Mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa uspokajająco, przeciwskurczowo i bakteriostatycznie. Wyciągi z mięty są  używane jako przyprawy do deserów, napojów, gum do żucia, stosuje się je do wyrobu pasty do zębów oraz wszelkiego rodzaju płukanek jamy ustnej, jak również jako środka leczniczego stosowanego głównie w przypadkach problemów z układem trawiennym. Łagodzą bóle żołądka, pomagają w łagodzeniu nudności.

    Gorący napar działa orzeźwiająco. Suszone liście mięty zielonej są używane do sporządzania ziołowych herbatek wspomagających trawienie. Liście mięty mogą być używane świeże, suszone, w całości, krojone, mrożone, konserwowane w soli, cukrze, syropie cukrowym, alkoholu lub w oleju. Tracą swój aromatyczny zapach po tym, jak zioło zaczyna kwitnąć. Na suszenie miętę należy zrywać tuż przed pojawieniem się kwiatów. Łodygi wieszać czubkami w dół i suszyć w przewiewnych, suchych i zaciemnionych pomieszczeniach.

    Nasiona wysiewamy w kwietniu pod osłonami lub w maju do gruntu. Przed wysiewem nasiona włożyć do lodówki na okres 7dni. Uprawiać w rozstawie 30×30 cm. Polecana także do uprawy w doniczkach, w warunkach domowych. Uprawiana w ogródku wymaga stanowiska osłoniętego od wiatru, słonecznego, wilgotnego, zasobnego w próchnicę. W dobrych warunkach mięta potrafi być bardzo ekspansywna dlatego warto ją sadzić w pojemniku aby ograniczyć rozrost podziemnych rozłogów.

    Kwiaty zioła przyciągają duże ilości pszczół oraz motyli. Zapach mięty posadzonej w sąsiedztwie kapusty i pomidorów skutecznie odstrasza szkodniki.

    Termin siewu: IV-V
    Sadzenie na miejsce stałe: V
    Kwitnienie: VI-VII
    Zbiór: przed kwitnieniem
    Rozstawa: 30×40 cm
    Quick View
  • Oregano – Lebiodka pospolita

    3.02 1.97

    Origanum vulgare

    Roślina wieloletnia przyprawowa oraz lecznicza. Posiada korzenny zapach i gorzkawy smak. Przyprawa doskonała do różnych mięs, sosów, pizzy, zup, ryb, serów, dań z pomidorami, sałatek, makaronów.

    Olejek eteryczny Oregano ma właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Ziele lebiodki pobudza apetyt, działa wykrztuśnie, przeciwkaszlowo, przeciwbiegunkowo, przeciwbakteryjnie, przeciwskurczowo i moczopędnie. Pomaga przy reumatyzmie oraz bezsenności oraz przy dolegliwościach układu pokarmowego, zwalcza także zapalenia górnych dróg oddechowych. Ziele może być stosowane w formie naparu oraz licznych mieszanek ziołowych. Ziele pozyskujemy na bieżąco, w przypadku zbioru na susz ścinamy na wysokości kilku centymetrów nad ziemią w okresie jej kwitnienia. Wówczas jest najbardziej aromatyczne i najodpowiedniejsze do zbioru. Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 30- 35 °C. Po wysuszeniu odrzucamy zdrewniałe pędy, a ziele przechowujemy w szczelnych pojemnikach bądź woreczkach. Odpowiednie przechowywanie ma na celu zachowanie jego wyrazistego aromatu. Suszone ziele jest bardziej aromatyczne niż świeże.

    Nasiona wysiewamy pod osłony lub wprost do gruntu w kwietniu, w rzędy co 40 – 50 cm. Lubi miejsce osłonięte i nasłonecznione, glebę przepuszczalną i żyzną.

    Lebiodka może być uprawiana specjalnie dla pszczół, gdyż należy do roślin wybitnie miododajnych (wydajność miodowa 500kg z ha). Z uwagi na tą cechę warto wkomponować oregano na zróżnicowane rabaty ogrodowe w części ozdobnej oraz na skalnikach.

    Termin siewu: III pod osłonami /IV  do gruntu
    Sadzenie na miejsce stałe: V
    Kwitnienie: VII-VIII
    Zbiór: w czasie kwitnienia
    Rozstawa: 30 x 40-50cm
    Quick View
  • Tymianek pospolity

    3.24 2.11

    Thymus vulgaris

    Roślina wieloletnia o wysokości ok. 40 cm, o niskiej mrozoodporności dlatego często uprawia się ją jako jednoroczną. Roślina przyprawowa, charakteryzuje się gorzkawym smakiem i bardzo intensywnym zapachem. Polecany do przyprawiania dań z dziczyzny, cielęciny, jagnięciny, wołowiny, drobiu, ryb. Podkreśla smak farszów, pasztetów, wędlin, gulaszów, zup i bulionów. 100 g tymianku zawiera 101 kcal.

    Tymianek ma działanie rozgrzewające i pobudza wydzielanie się śluzu przez co zapobiega zakażeniom bakteryjnym, grzybiczym i wirusowym  w płucach. Pomaga w trawieniu pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu i przynosi ulgę w zaparciach.

    Kwiaty tymianku mogą pojawiać się od maja aż do września, a nawet do początków października, przyciągają duże ilości pszczół oraz motyli.

    Wysiewamy w kwietniu lub maju wprost do gruntu, w rzędy co 25 cm. W celu uzyskania zioła rośliny ścina się przed kwitnieniem i suszy w przewiewnym, zacienionym miejscu. Polecany także do uprawy w doniczkach, w domowych warunkach.

    W ogrodzie polecany jest do uprawy także jako roślina ozdobna. Należy do roślin miododajnych (z wydajnością miodową: 200-350 kg/ha). Nadaje się na skalniaki i do dekoracji murków ogrodowych, na których pięknie prezentuje się obsypany swoimi drobnymi, liliowo-różowymi kwiatami. Jego specyficzna silna woń odstrasza komary i szkodniki.

    Termin siewu: IV-V
    Kwitnienie: VI-VII
    Zbiór: przed kwitnieniem
    Rozstawa 30×30 cm
    Quick View
X