Seler naciowy Nuget

Seler naciowy

Wyświetlanie jednego wyniku

  • Seler naciowy Nuget

    2.11

    Apium graveolens L.

    Odmiana wczesna o okresie wegetacji 70-80 od wysadzenia rozsady. Tworzy grube, chrupkie, wzniesione ogonki liściowe o długości ok. 25 cm, jasne z żółtozielonymi liśćmi. Seler naciowy uprawiamy z rozsady. Nasiona wysiewamy do skrzynek lub na palety pod osłonami od lutego do marca, zaś przygotowaną rozsadę wysadzamy do gruntu od połowy maja do połowy czerwca, w rozstawie 40×30 cm. Zbiór ogonków rozpoczyna się od sierpnia i może trwać do listopada (do przymrozków).

    Seler jest nisko kaloryczny –ma tylko 4-5 kcal w 10 dag dlatego też jest polecany
    przez dietetyków oraz specjalistów zdrowego żywienia w dietach oczyszczających. Zawiera więcej wit.C niż cytrusy, a także wit. E, PP i B-complex, kwas foliowy, fosfor, wapń, potas, cynk oraz śladowe ilości magnezu i żelaza. Wg specjalistów warto wypijać sok z selera naciowego i jabłka, w równych proporcjach. Ma on działanie oczyszczające organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Dzięki przeciwutleniaczom, witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami.

    Quick View
X