Sałata Galba

Sałata rzymska

Wyświetlanie jednego wyniku

  • Sałata Galba

    2.11

    Lactuca sativa L.

    Odmiana sałaty typu rzymskiego wczesna o okresie wegetacji od 55 dni (odwysiewu nasion). Polecana do wiosennej i jesiennej uprawy w gruncie. Odporna na większość ras mączniaka (BI 1-19EU, 21-31EU). Tworzy wydłużone liście zebrane w ścisłą rozetę w kolorze zielonym. Sałatę rzymską można uprawiać z rozsady lub z siewu wprost do gruntu. Przy uprawie wiosennej polecana jest uprawa z rozsady, nasiona wysiewa się od początku marca do kwietnia na rozsadniku (wysiewy wczesne wykonuje się pod osłonami). Przy uprawie jesiennej poleca się uprawę z siewu wprost do gruntu, siew nasion wykonuje się od lipca do sierpnia w rozstawie 30-40×20-30 cm, nasiona wysiewa się na głębokość około 0,5cm. Zbiór wiosenny rozpoczyna się od początku maja i w zależności od terminu wysiewu może trwa do czerwca, zaś zbiór jesienny trwa od połowy sierpnia do połowy października.

    Podobnie jak inne sałaty, sałata rzymska jest bogata w szereg cennych składników odżywczych. W jej liściach znajduje się ogromne bogactwo witaminy C (najwięcej spośród wszystkich sałat), a także szereg innych witamin (A, B, PP) i soli mineralnych (wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor). Warzywo jest tym cenniejsze, że może nam dostarczać wartościowych składników odżywczych w okresie, kiedy najbardziej ich potrzebujemy czyli wczesną wiosną.

    Quick View
X