Rzepa – Rzodkiew czarna Kulata Cerna

Rzodkiew czarna - rzepa

Wyświetlanie jednego wyniku

  • Rzepa – Rzodkiew czarna Kulata Cerna

    2.25

    Raphanus sativus L.

    Odmiana o okresie wegetacji 110 – 115 dni od wysiewu. Tworzy korzeń okrągły z czarną skórką, o białym soczystym miąższu i intensywnym smaku rzodkwi. Polecana do spożycia bezpośredniego oraz przechowywania. Czarna rzodkiew nadaje się do uprawy jako poplon po takich warzywach jak groch, fasola, sałata, kalarepa, ziemniaki. Rzodkwi nie wolno uprawiać po warzywach z grupy kapustnych, ze względu na możliwość wystąpienia wspólnych chorób i szkodników, w tym groźnej kiły kapustnych. Ze względu na termin uprawy (krótki dzień i niewysokie temperatury) szybkie wybijanie w pęd kwiatowy w jej przypadku nie jest problemem. Zwykle wysiewa się ją wprost do gruntu na początku lipca (na zbiór jesienny) lub w sierpniu (do zimowego przechowania).

    Rzodkiew jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz znacznej ilości makro- i mikroelementów zwłaszcza wapnia, potasu , fosforu, siarki, jodu i żelaza. Rzodkiew można spożywać na surowo w postaci surówek, gotować, smażyć, suszyć i marynować. Zawarte składniki w rzodkwi mają korzystny wpływ na pracę wątroby i dróg żółciowych. Rzodkiew ma również silne właściwości antybakteryjne.

    Quick View
X