Por do zbiorów jesienno-zimowych Titus

Por

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6

  • Por do zbiorów jesienno-zimowych Titus

    2.67

    Allium porrum L.

    Odmiana późna o okresie wegetacji ok 175 dni. Polecana do zbioru jesienią oraz po przezimowaniu w polu, do zbioru wiosną po rozmarznięciu gleby. Toleruje spadki temperatur do -15o C. Długość części konsumpcyjnej wynosi 20-25 cm. W przypadku tej odmiany siew nasion wykonujemy w marcu pod osłonami. Por może być uprawiany z rozsady lub z siewu wprost do gruntu. Na miejsce stałe do gruntu wysadzamy w maju w rozstawie 30-50 x 15-20 cm zależnie od sposobu uprawy. Zbiór przeprowadza się od września do marca.

    Por jest nadal traktowany jako przyprawa do potraw. Należy jednak docenić jego walory smakowe i zainteresować się tym warzywem pod kontem wartościowego komponentu surówek. Zawiera sole mineralne wapnia i fosforu oraz witaminy: C, B1, B2 oraz kwas nikotynowy.  Jest bardziej dietetyczny niż cebula, w wielu potrawach doskonale może ją zastąpić.

    Siew (rozsada) III ;
    Sadzenie rozsady połowa IV
    Rozstawa 30-50×15-20 cm
    Zbiór XI-III
    Quick View
  • Por Elefant

    2.67

    Allium porrum L.

    Odmiana późna o okresie wegetacji 180-200 dni. Odmiana polecana do zbioru jesienią oraz przezimowania w polu i zbioru wiosną po rozmarznięciu gleby. Toleruje spadki temperatur do -15° C. Długość części konsumpcyjnej wynosi 15-20 cm.

    Quick View
  • Por Golem

    2.53

    Allium porrum L.

    Odmiana wczesna o okresie wegetacji 155-165 dni. Odmiana przeznaczona do zbioru latem i wczesną jesienią, toleruje spadki temperatur do -7° C. Długość białej części do konsumpcji wynosi ok. 45-50 cm.

    Quick View
  • Por October

    0.00

    Allium porrum L.

    Odmiana średnio późna o okresie wegetacji 175-185 dni. Odmiana polecana do zbioru jesienią, wytrzymuje spadki temperatur do -10° C. Długość białej części konsumpcyjnej wynosi 30-35cm.

    Quick View
  • Por Starozagorski Kamus

    2.39

    Allium porrum L. 

    Odmiana średnio wczesna o okresie wegetacji 170-180 dni. Odmiana przeznaczona do zbioru latem i wczesną  jesienią, toleruje spadki temperatur do -7° C. Długość białej części do konsumpcji wynosi ok. 55-65 cm.

    Por może być uprawiany z rozsady lub z siewu wprost do gruntu. Przy produkcji rozsady nasiona wysiewa się w styczniu i lutym, na miejsce stałe wysadza się po 15 kwietnia w rozstawie 25x25cm. Bezpośrednio do gruntu nasiona wysiewa się na przełomie marca i kwietnia. Zbiór przeprowadza się od lipca do listopada.

    Siew (rozsada) I-II ; (do gruntu)III-IV
    Sadzenie rozsady połowa IV
    Rozstawa 25x25cm
    Zbiór VII-XI
    Quick View
  • Por Tango

    2.39

    Allium porrum L.

    Odmiana późna o okresie wegetacji 180-200 dni. Odmiana polecana do zbioru jesienią, wytrzymuje spadki temperatur do -10st C. Długość białej części konsumpcyjnej wynosi 25-30cm. Por może być uprawiany z rozsady lub z siewu wprost do gruntu. Przy produkcji rozsady nasiona wysiewa się w styczniu i lutym na miejsce stałe wysadza się po 15 kwietnia w rozstawie 25x25cm. Bezpośrednio do gruntu nasiona wysiewa się na przełomie marca i kwietnia. Por lubi towarzystwo selera, pomidorów, cebuli, kapusty i marchwi oraz ziół, więc warto go uprawiać na sąsiednich grządkach. Źle znosi uprawę z fasolą i grochem. Nie należy go także uprawiać na tym samym miejscu co inne rośliny cebulowe natomiast dobrze udaje się posadzony na miejscach po dyni czy sałacie. Zbiór przeprowadza się od lipca do listopada.

    Por jest nadal traktowany jako przyprawa do potraw. Należy jednak docenić jego walory smakowe i zainteresować się tym warzywem pod kontem wartościowego komponentu surówek. Zawiera sole mineralne wapnia i fosforu oraz witaminy: C, B1, B2 oraz kwas nikotynowy. Jest bardziej dietetyczny niż cebula, w wielu potrawach doskonale może ją zastąpić.

    Quick View
X