Pomidor Jutrosz mieszaniec

Pomidor karłowy

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6

  • Pomidor Jutrosz mieszaniec

    5.05

    Solanum lycopersicum L.

    Odmiana wczesna o samokończącym typie wzrostu, bardzo plenna. Tworzy owoce kuliste do kulisto spłaszczonych, ładnie wybarwione, bez piętki, twarde. Średnia waga owocu dochodzi do 140-200g. Wykazuje dużą tolerancję na porażenie zarazą ziemniaka. Owoce polecane są do przetwarzania np. soki, przeciery (zawartość suchej masy 5-6%) i do bezpośredniego spożycia. Pomidory uprawia się z rozsady.

    Nasiona wysiewa się pod osłony w marcu i kwietniu, do gruntu rośliny wysadza się po 15 maja gdy minie ryzyko wystąpienia przymrozków, w rozstawie 30-45 x 60-70cm.
    Ze względu na uwarunkowania pogodowe w ostatnich latach w naszym klimacie, siew nasion do gruntu jest możliwy ok. połowy kwietnia. Aby maksymalnie wykorzystać miejsce, na którym będziemy w maju wysadzać pomidory, możemy jako przedplon wysiać np. rzodkiewkę, która ma okres wegetacyjny ok. 28-35 dni.

    Quick View
  • Pomidor karłowy Galera

    2.39

    Solanum lycopersicum L.

    Odmiana średnio wczesna, odporna na wirus mozaiki pomidorów, fusarium i werticiliozę. Tworzy owoce lekko jajowate, czerwone z paskami wokół szypułki, średniej wielkości o masie około 80-90 g, jędrne o dużej zawartości suchej masy. Odmiana polecana jest do bezpośredniego spożycia, ale ze względu na skoncentrowany okres dojrzewania owoców na krzaku, daje duży zbiór w jednym czasie, który można przetworzyć. Odmiana polecana jest do bezpośredniego spożycia,  wykonywania przetworów: koncentratu, keczupu i innych.

    Quick View
  • Pomidor karłowy Malinowy Rodeo

    2.39

    Solanum lycopersicum L.

    Odmiana samokończąca o malinowym typie owocu,  średnio wczesna, polecana do uprawy w gruncie bez podpór lub w niskim tunelu. Tworzy bardzo duże malinowe owoce bez piętki o wadze  500–600 g, średnio twarde, ze słabym żebrowaniem przy szypułce. Owoce są wyjątkowo smaczne o kształcie, w typie odmiany Bawole Serce, polecane są do bezpośredniego spożycia.

     

    Quick View
  • Pomidor karłowy mieszanka odmian

    2.53

    Solanum lycopersicum L.

    Mieszanka odmian typ cherry do uprawy w gruncie i doniczkach

    Skład: 60% nasion odm. Vilma, 20% nasion odm. Venus, 20% nasioa odm. Aztek

    Odmiany charakteryzują się wysoką plennością, polecane są do uprawy na rabatach oraz w skrzynkach i donicach na balkonach. Rośliny dorastają do wysokości 30 – 40 cm. Tworzą bardzo małe owoce okrągłe o wadze 15-20 g i barwie:
    Vilma – czerwonej, Venus – pomarańczowej i odporności na: fuzrium i werticiliozę, Aztek żółtej i odporności na wirus mozaiki pomidorów, fusarium i werticiliozę.

    Owoce tych odmian są bardzo smaczne a rośliny z owocami będą smaczną ozdobą rabat oraz balkonów.

    Quick View
  • Pomidor Terion

    2.53

    Solanum lycopersicum L.

    Odmiana karłowa, o typie wzrostu – samokończąca, średnio wczesna, odporna na wirus mozaiki pomidorów, fusarium i verticiliozę. Tworzy owoce bardzo jędrne, owalne, czerwone, średniej wielkości o masie około 80-90g, o dużej zawartości suchej masy. Odmiana polecana jest do bezpośredniego spożycia, ale ze względu na skoncentrowany okres dojrzewania owoców na krzaku, daje duży zbiór w jednym czasie, który można przetworzyć. Odmiana polecana jest do wykonania przetworów: koncentratu, keczupu i innych.

    Pomidory uprawia się z rozsady. Nasiona wysiewa się pod osłony w marcu i kwietniu, do gruntu rośliny wysadza się po 15 maja gdy minie ryzyko wystąpienia przymrozków, w rozstawie 30-45×60-70cm.
    Ze względu na uwarunkowania pogodowe w ostatnich latach w naszym klimacie, siew nasion do gruntu jest możliwy ok. połowy kwietnia. Aby maksymalnie wykorzystać miejsce, na którym będziemy w maju wysadzać pomidory, możemy jako przedplon wysiać np. rzodkiewkę, która ma okres wegetacyjny ok. 28-35 dni.

    Siew połowa III-IV (pod osłonami)
    Sadzenie rozsady połowa V w gruncie
    Rozstawa 60-70×30-40cm
    Zbiór połowa VII-X
    Quick View
  • Pomidor Zyska

    2.39

    Solanum lycopersicum L.

    Odmiana karłowa, średnio wczesna, wiotkołodygowa, do uprawy w otwartym gruncie, samokończąca. Tworzy owoce wydłużone średniej wielkości (60-80g), mięsiste, twarde o intensywnej barwie miąższu oraz wysokiej zawartości suchej masy. W transporcie owoc odporny jest na
    uszkodzenia i pękanie. Odmiana polecana jest do bezpośredniego spożycia oraz przetwarzania – wykonania przetworów: koncentratu, keczupu
    i innych. Pomidory uprawia się z rozsady. Nasiona wysiewa się pod osłony w marcu i kwietniu, do gruntu rośliny wysadza się po 15 maja gdy
    minie ryzyko wystąpienia przymrozków, w rozstawie 30-45×60-70cm. Pomiędzy pomidorami wskazane jest siać pietruszkę co pozwoli uzyskać się lepszy smak i aromat owoców. Warto także wysiać bazylię, miętę. Niekorzystny wpływ na pomidory ma sąsiedztwo marchwi, kalarepy i rzodkiewki.

    Pomidor jest ważnym źródłem soli mineralnych, zwłaszcza potasu, zawiera witaminy oraz likopen, który jest antyutleniaczem korzystnie
    wpływającym na organizm człowieka. Składniki zawarte w owocach pomidora korzystnie wpływają na procesy trawienia i zdrowie człowieka.
    Przetwory pomidorowe mogą być spożywane przez chorych na cukrzycę a także przy chorobach wątroby i nerek. Szklanka soku pomidorowego
    pokrywa dzienne zapotrzebowanie na Wit.C dla dorosłej osoby.

    Quick View
X