Pietruszka Hanacka WYPRZEDANE

Pietruszka korzeniowa późna

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6

  • Pietruszka Hanacka WYPRZEDANE

    0.00

    Petroselinum crispum

    Odmiana pietruszki korzeniowej, późna o okresie wegetacji 160-170 dni od wysiewu. Polecana do uprawy na zbiór jesienny do długiego przechowywania. Tworzy korzenie gładkie, stożkowate, o długości 14-17 cm. Pietruszkę uprawia się z siewu wprost do gruntu. Nasiona wysiewa się na przełomie marca i kwietnia optymalny termin to połowa maja, nasiona wysiewa się na głębokość 1,5-4 cm, w zależności od rodzaju gleby na glebach cięższych płycej na lekkich nawet do 4cm. Siew wykonuje się w rzędy oddalone od siebie co 30-45cm. Nasiona można również wysiewać przed zimą w listopadzie lub grudniu , wówczas przyspiesza się termin zbioru. Nasiona pietruszki kiełkują po około 21 dniach od wysiewu.
    Zbiór pietruszki rozpoczyna się już w maju do bieżącego użytku, natomiast do przechowywania korzenie zbiera się do połowy października.

    Korzenie pietruszki zawierają białko, błonnik witaminę C i E. Warzywo to jest bogate w sole mineralne potasu, fosforu i żelaza oraz magnezu. Pietruszka korzeniowa jest warzywem przyprawowym, ale jej korzenie są również wykorzystywane do mrożonek i produkcji suszu. Stosowana jest w chorobach nerek jako lek moczopędny.

    Quick View
  • Pietruszka korzeniowa Alba 5G

    2.39

    Petroselinum crispum

    Odmiana pietruszki korzeniowej, średnio późna o okresie wegetacji od siewu 150-160 dni. Tworzy korzenie wydłużone, trójkątne o jasnej skórce, o długości min 15 – 18 cm. Polecana do bezpośredniego spożycia, do przetwarzania, mrożenia, suszenia, oraz długiego przechowywania. Odmiana jest odporna na mączniaka rzekomego, wysoce odporna na ordzawienie korzenia i choroby przechowalnicze.

    Quick View
  • Pietruszka korzeniowa Halblange – Berlińska

    1.97

    Petroselinum crispum

    Odmiana pietruszki korzeniowej, późna. Tworzy korzenie w kształcie wydłużonego stożka o długości ok. 20 cm, przeciętnej masie ok. 200 g z białą barwą kory korzenia.  Odmiana polecana jest do uprawy pod kątem długotrwałego przechowywania.

    Quick View
  • Pietruszka korzeniowa Olomoucka Dlouha

    2.25

    Petroselinum crispum

    Odmiana pietruszki korzeniowej, późna, o okresie wegetacji 160-180 dni od wysiewu nasion. Tworzy korzenie długie stożkowate o długości min 22 – 25 cm, pokryte jasną skórką. Miąższ biały, zwarty, bardzo aromatyczny. Odmiana polecana jest do uprawy pod kątem długotrwałego przechowywania.

    Quick View
  • Pietruszka korzeniowa Osborne

    2.25

    Petroselinum crispum

    Odmiana pietruszki korzeniowej, średnio późna, o okresie wegetacji 155-165 dni od wysiewu nasion. Tworzy korzenie stożkowate, grube osiągające długość min 22-25 cm, pokryte jasną skórką. Odmiana odporna jest na suszę czyli wytrzymuje krótkie letnie okresy bezdeszczowe. Polecana do bezpośredniego spożycia i do długotrwałego przechowywania.

    Quick View
  • Pietruszka Sonata WYPRZEDANE

    0.00

    Petroselinum crispum

    Odmiana pietruszki korzeniowej, późna o okresie wegetacji 150-160 dni od wysiewu. Polecana do uprawy na zbiór jesienny do długiego przechowywania. Tworzy korzenie gładkie, stożkowate o białej skórce, o długości 24-25 cm. Charakteryzuje się ciemnozielonym i bujnym ulistnieniem. Nie posiada tendencji do rdzewienia. Doskonale się przechowuje. Wykazuje zwiększoną odporność na suszę, szczególnie w okresie wschodów. Pietruszkę uprawia się z siewu wprost do gruntu. Nasiona wysiewa się na przełomie marca i kwietnia optymalny termin to połowa maja, nasiona wysiewa się na głębokość 1,5-4 cm, w zależności od rodzaju gleby na glebach cięższych płycej na lekkich nawet do 4 cm. Siew wykonuje
    się w rzędy oddalone od siebie co 30-45 cm. Nasiona można również wysiewać przed zimą w listopadzie lub grudniu, wówczas przyspiesza się termin zbioru. Nasiona pietruszki kiełkują po około 21 dniach od wysiewu. Zbiór pietruszki rozpoczyna się już w maju do bieżącego użytku, natomiast do przechowywania korzenie zbiera się do połowy października.

    Korzenie pietruszki zawierają białko, błonnik witaminę C i E. Warzywo to jest bogate w sole mineralne potasu, fosforu i żelaza oraz magnezu. Pietruszka korzeniowa jest warzywem przyprawowym, ale jej korzenie są również wykorzystywane do mrożonek i produkcji suszu. Stosowana jest w chorobach nerek jako lek moczopędny.

    Quick View
X