Pasternak Kamo

Pasternak

Wyświetlanie jednego wyniku

  • Pasternak Kamo

    2.25

    Pastinaca sativa

    Odmiana średnio późna o okresie wegetacji 160-180 dni, która tworzy średniej wielkości, białe korzenie z bardzo dużą zawartością substancji aromatycznych i korzenno- słodkawym smakiem. Polecana jest do uprawy na bezpośrednie spożycie, do mrożenia, suszenia. Korzenie tej odmiany można bardzo długo przechowywać.

    Nasiona wysiewa się w marcu, kwietniu, na głębokości 0,5-1,5 cm, w rozstawie między rzędami 30 cm. Po wzejściu przerywa się rośliny, pozostawiając je w odstępach 10—15 cm. Korzenie wykopujemy od końca września do października.

    Pasternak to źródło olejków eterycznych, tłuszczów roślinnych, glikozydów flawonoidowych, błonnika, magnezu, cukrów roślinnych, witamin – głównie witaminy C i witaminy z grupy B. 100 gramów pasternaku dostarcza nam jedynie 75 kalorii. Składniki zwarte w korzeniu i nasionach tej rośliny zwiększają produkcję soków żołądkowych, usprawniając tym samym procesy trawienne. Korzeń dostarcza nam sporo błonnika, który dodatkowo reguluje pracę jelit, zapewnia poczucie sytości na długo. Zawiera wysoki poziom potasu, który rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Dzięki zawartości olejków eterycznych, witaminy C i przeciwzapalnych flawonoidów jest świetnym lekiem na przeziębienie i inne choroby górnych dróg oddechowych. Napar przyrządzony na bazie plastrów korzenia świeżego pasternaku oraz nacieranie ciała maścią przygotowaną z jego oleju i soku działa niemal tak dobrze, jak leczenie imbirem.

    Quick View
X