Papryka Gutera WYPRZEDANE

Papryka ostra

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

  • Papryka Gutera WYPRZEDANE

    0.00

    Capsicum annuum L.

    Odmiana ostra, polecana do uprawy w donicach na balkonach oraz otwartym gruncie do uprawy amatorskiej. Możną ją uprawiać także pod osłonami. Rośliny średnio wysokie, tworzą zwisające, długie owoce, ciemno zielone w fazie dojrzałości technicznej, czerwone w fazie dojrzałości botanicznej. Owoce polecane są do bezpośredniego spożycia – przyprawiania oraz suszenia. Paprykę uprawia się z rozsady. Nasiona wysiewa się pod osłony w marcu, rozsadę na miejsce stałe do gruntu lub do doniczek wysadza się w połowie maja, rośliny sadzi się w rozstawie 30-40×30-40cm. Zbiór w pełni wykształconych i wybarwionych owoców rozpoczyna się w lipcu i może trwać do października.

    Swoją popularność papryka zawdzięcza walorom smakowym i odżywczym oraz szerokiemu zastosowaniu w żywieniu. Może być spożywana na świeżo jako składnik sałatek, gotowana, pieczona, marynowana, przecier z papryki to doskonały beztłuszczowy sos do wielu potraw. Papryka ostra jest również doskonała do suszenia. Używając jej jako przyprawy aby nadać ostrzejszy charakter potrawom należy uważać z ilością – nawet nieduże ilości potrafią mocno zmienić smak potrawy. Owoce papryki są bezkonkurencyjne wśród warzyw pod względem zawartości witaminy C, są również doskonałym źródłem beta-karotenu i flawonoidów, obydwa te składniki posiadają właściwości przeciwrakowe. Kompozycja tych trzech składników powoduje wzmocnienie ścian naczyń włosowatych układu krwionośnego. 100g papryki to tylko 30 kcal.

    Quick View
  • Papryka Koral WYPRZEDANE

    0.00

    Capsicum annuum L.

    Odmiana średnio wczesna ostra, do uprawy otwartym gruncie. Rośliny średnio wysokie, tworzą owoce okrągłe o wielkości 2-3 cm, bardzo ostre ciemno zielone w fazie dojrzałości technicznej, czerwone w fazie dojrzałości botanicznej. Owoce polecane są do bezpośredniego spożycia – przyprawiania, konserwowania i suszenia. Paprykę uprawia się z rozsady. Nasiona wysiewa się pod osłony na przełomie w marcu, rozsadę na miejsce stałe do gruntu lub do doniczek się w połowie maja, rośliny sadzi się w rozstawie 30-40×30-40cm. Zbiór w pełni wykształconych
    i wybarwionych owoców rozpoczyna się w lipcu i może trwać do października.

    Swoją popularność papryka zawdzięcza walorom smakowym i odżywczym oraz szerokiemu zastosowaniu w żywieniu. Może być spożywana na świeżo jako składnik sałatek, gotowana, pieczona, marynowana, przecier z papryki to doskonały beztłuszczowy sos do wielu potraw. Papryka ostra jest również doskonała do suszenia. Używając jej jako przyprawy aby nadać ostrzejszy charakter potrawom należy uważać z ilością – nawet nieduże ilości potrafią mocno zmienić smak potrawy. Owoce papryki są bezkonkurencyjne wśród warzyw pod względem zawartości witaminy C, są również doskonałym źródłem beta-karotenu i flawonoidów, obydwa te składniki posiadają właściwości przeciwrakowe. Kompozycja tych trzech składników powoduje wzmocnienie ścian naczyń włosowatych układu krwionośnego. 100g papryki to tylko 30 kcal.

    Quick View
X