Marchew jadalna Berlikumer 2 WYPRZEDANE

Marchew późna

Wyświetlanie wszystkich wyników: 7

  • Marchew jadalna Berlikumer 2 WYPRZEDANE

    2.11

    Daucus carota L.

    Odmiana późna o okresie wegetacji 150 dni, bardzo plenna. Tworzy korzenie walcowate, pomarańczowe, długości do 16 – 19 cm. Przy uprawie tej odmiany na redlinach, uzyskuje się większy i jakościowo lepszy plon. Odmiana przeznaczona do uprawy w gruncie na zbiór jesienny.

    Quick View
  • Marchew jadalna Cidera

    2.11

    Daucus carota L.

    Odmiana w typie Nantess, późna o okresie wegetacji 145-155 dni. Tworzy walcowaty długi (ok. 24 cm) pomarańczowy korzeń, który nie wykazuje tendencji do zielenienia. Odmiana jest bardzo plenna, polecana do uprawy w bruzdach. Doskonała do przygotowywania soków i przetworów do zimowej spiżarni.

    Quick View
  • Marchew jadalna Darina

    2.11

    Daucus carota L.

    Odmiana w typie Berlikumer, późna o okresie wegetacji 137-142 dni bardzo plenna. Tworzy korzenie walcowate, ze średnio-tępym zakończeniem, długości do 22-24 cm, nie wykazuje tendencji do zielenienia korzenia oraz do przebarwień antocyjanowych. Korzenie barwy ciemnopomarańczowej, nie pękają w czasie wzrostu.

    Odmiana odporna jest na alternariozę naci, polecana jest do bezpośredniego spożycia, do przygotowywania przetworów, mrożonek oraz do długiego przechowywania. Odmiana wykazuje bardzo wysoką zdrowotność korzeni przy długim czasie przechowywania.

    Quick View
  • Marchew jadalna Favorit

    1.97

    Daucus carota L.

    Odmiana w typie Nantes, średnio późna o okresie wegetacji 140 – 150 dni. Tworzy gładkie walcowate, pomarańczowe, średniej długości korzenie ok. 20 cm. Nie wykazuje tendencji do zielenienia oraz przebarwień antocyjanowych. Na przekroju poprzecznym, rdzeń i miąższ korzenia mają ten sam kolor. Korzenie tej odmiany, polecane są do bezpośredniego spożycia, przetwarzania oraz przechowywania.

    Nasiona wysiewa się do gruntu od marca do maja na  głębokość 1-2 cm w rozstawie 3-5×30-45cm. Zbiór do bezpośredniego spożycia  przeprowadza się od końca czerwca do połowy października.

    Siew III-V
    Rozstawa 30-45×3-5cm
    Głębokość 1-2cm
    Zbiór VI/VII-X
    Quick View
  • Marchew jadalna Francis

    2.11

    Daucus carota L.

    Odmiana w typie Flakkee, późna okresie wegetacji 140-150 dni, tworzy długie (23-25cm) stożkowate ciemnopomarańczowe do czerwonego korzenie,
    które nie wykazują tendencji do zazieleniania, doskonała odmiana do przygotowywania soków, przetworów, przechowywania. Nasiona wysiewa się do
    gruntu w kwietniu lub maju na głębokość 1-2 cm w rozstawie 3-5×30-45cm. Zbiór do przechowywania przeprowadza się od połowy września do końca
    października. Należy ją uprawiać nie częściej niż co 4 lata na tym samym miejscu. Dobrze się udaje wysiana obok cebuli, której zapach odstrasza połyśnicę i mszyce a z kolei olejki eteryczne marchwi ochronią cebulę przed śmietką cebulanką i wciornastkami. Marchew lubi towarzystwo kalarepy, ogórka, pora, rzodkiewki, sałaty i selera. Nie powinno wysiewać się w pobliżu buraków i pietruszki.

    Marchew zawiera duże ilości witaminy A, oraz błonnik pokarmowy sprzyjający procesom trawienia i zapobiegający występowaniu chorób nowotworowych przewodu pokarmowego. Zawartość żelaza i kwasu foliowego działa krwiotwórczo, zapobiega niedokrwistości. Sok z marchwi jest polecany w leczeniu chorób skóry i oczu, anemii, reumatyzmie, cukrzycy, podawany dzieciom zapobiega zasiedlaniu przewodu pokarmowego przez pasożyty.

    Quick View
  • Marchew jadalna Olympus

    2.11

    Daucus carota L.

    Odmiana w typie Flakee, późna o okresie wegetacji 160-170 dni, tworzy długie (24-26 cm) stożkowate ciemnopomarańczowe do czerwonego korzenie, które nie wykazują tendencji do zazieleniania główki, doskonała odmiana do przygotowywania soków, przetworów oraz długiego przechowywania.

     

    Quick View
  • Marchew jadalna Sukces WYPRZEDANE

    0.00

    Daucus carota L.

    Odmiana późna o okresie wegetacji 150 dni. Tworzy korzenie duże (22-26 cm), lekko stożkowate z ciemno pomarańczową skórką. Miąższ jest jaśniejszy równomiernie wybarwiony, zawiera dużo cukrów oraz karotenu. Nie wykazuje tendencji do zielenienia oraz przebarwień antocyjanowych. Korzenie polecane są do bezpośredniego spożycia, przetwarzania i bardzo długiego przechowania. Nasiona można wysiewać do gruntu od marca do połowy lipca na głębokość 1-2 cm w rozstawie 3-5×30-45 cm. Zbiór do bezpośredniego spożycia przeprowadza
    się od końca czerwca do końca października. Należy ją uprawiać nie częściej niż co 4 lata na tym samym miejscu. Dobrze się udaje wysiana obok cebuli, której zapach odstrasza połyśnicę i mszyce a z kolei olejki eteryczne marchwi ochronią cebulę przed śmietką cebulanką i wciornastkami.
    Marchew lubi towarzystwo kalarepy, ogórka, pora, rzodkiewki, sałaty i selera. Nie powinno wysiewać się w pobliżu buraków i pietruszki.

    Marchew zawiera duże ilości witaminy A, oraz błonnik pokarmowy sprzyjający procesom trawienia i zapobiegający występowaniu chorób nowotworowych przewodu pokarmowego. Zawartość żelaza i kwasu foliowego działa krwiotwórczo, zapobiega niedokrwistości. Sok z marchwi jest polecany w leczeniu chorób skóry i oczu, anemii, reumatyzmie, cukrzycy, podawany dzieciom zapobiega zasiedlaniu przewodu pokarmowego przez pasożyty.

    Quick View
X