Kapusta chińska Paket

Kapusta chińska Pak-Choy

Wyświetlanie jednego wyniku

  • Kapusta chińska Paket

    2.53

    Brassica oleracea L.

    Odmiana o okresie wegetacji 45-55 dni, do uprawy w otwartym gruncie. Tworzy białe średniej długości łodygi. Posiada dobrą odporność na wybijanie w pędy kwiatostanowe. Może być uprawiana z rozsady zarówno na zbiór wiosenny (siew nasion koniec marca — początek kwietnia, sadzenie w III dekadzie kwietnia), jak i na zbiór jesienny (nasiona wysiewa się wtedy po połowie lipca, rośliny sadzi się do połowy sierpnia). Rozsadę wysadza się w rozstawie 25 x 25 cm. Roślina pochodzi z obszaru klimatu chłodnego. Dobrze rośnie przy temperaturze
    13–16°C. W późniejszej fazie wzrostu znosi krótkotrwałe przymrozki, nawet do –4°C. Korzystniejsze warunki pogodowe dla kapusty chińskiej panują w uprawie jesiennej, dlatego ten termin produkcji jest najbardziej polecany. Zbiór można rozpocząć już po 4 tygodniach od wysadzenia rozsady.

    Wspomaga trawienie ze względu na jakość i ilość błonnika. Zawiera silne przeciwutleniacze, dzięki czemu chroni komórki i zmniejsza stany zapalne. Zawiera dużo witaminy C, która pomaga zwalczać infekcję i wzmacnia układ odpornościowy. Jest bogatym źródłem witaminy K, która pomaga utrzymać zdrowe kości, jednocześnie wspomagając ich zdrowy rozwój. Zawiera także duże ilości witaminy A. Wartość energetyczna 100g tylko 13 kcal. Można ją jeść na surowo (sałatki, kanapki) lub jako składnik dań z woka lub gotowaną w potrawkach. Smakowo dobrze łączyć ją z kapustą, pieczarkami, cebulą, chili, imbirem i czosnkiem.

    Quick View
X