Seler naciowy Nuget 0,5g

3.50

Apium graveolens L.

Termin siewu do inspektu : II – III
Termin wysadzenia do gruntu : V – VI
Rozstaw : 40 x 30 cm
Termin zbioru : VIII – XI

Odmiana wczesna o okresie wegetacji 70-80 od wysadzenia rozsady. Tworzy grube, chrupkie, wzniesione ogonki liściowe o długości ok. 25 cm, jasne z żółtozielonymi liśćmi. Seler naciowy uprawiamy z rozsady. Nasiona wysiewamy do skrzynek lub na palety pod osłonami od lutego do marca, zaś przygotowaną rozsadę wysadzamy do gruntu od połowy maja do połowy czerwca, w rozstawie 40×30 cm. Zbiór ogonków rozpoczyna się od sierpnia i może trwać do listopada (do przymrozków).

Seler jest nisko kaloryczny –ma tylko 4-5 kcal w 10 dag dlatego też jest polecany
przez dietetyków oraz specjalistów zdrowego żywienia w dietach oczyszczających. Zawiera więcej wit.C niż cytrusy, a także wit. E, PP i B-complex, kwas foliowy, fosfor, wapń, potas, cynk oraz śladowe ilości magnezu i żelaza. Wg specjalistów warto wypijać sok z selera naciowego i jabłka, w równych proporcjach. Ma on działanie oczyszczające organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Dzięki przeciwutleniaczom, witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami.

Nasza Firma jest pod stałą opieką Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, dzięki czemu oferujemy Państwu produkt najwyższej jakości z wysoką siłą kiełkowania i długim terminem przydatności do wysiewu.

Opis

Na opakowaniu zamieszczono wszystkie niezbędne wiadomości na temat uprawy, jak również wskazówki dotyczące terminu przydatności jego nasion do siewu.
Nasze nasiona są nasionami dla profesjonalistów. Wszystkie nasiona warzyw i ziół w Naszej ofercie powstały w wyniku tradycyjnej hodowli i pochodzą ze starannie wyselekcjonowanych upraw z Polski i Zagranicy.