Sałata masłowa do wiosennej i jesiennej uprawy w gruncie Alamer 1g
3.10zł
Lactuca sativa L.
Siew (rozsada) II – III; (bezpośrednio do gruntu) III/IV – VII/VIII
Sadzenie połowa III/IV – VIII/X
Rozstawa 30-40×30-35cm
Zbiór V/VI – VIII/X
Odmiana masłowa średnio wczesna o okresie wegetacji 65-75 dni od wysiewu. Tworzy duże głowy (200-280g), zwarte i jędrne, jasnozielone. Odmiana polecana do uprawy w otwartym gruncie wiosną i jesienią. Odporna na większość ras mączniaka rzekomego (do 31EU). Sałatę można uprawiać z rozsady lub z siewu bezpośredniego do gruntu. W przypadku uprawy z rozsady nasiona wysiewa się w lutym i marcu pod osłony do paletek rozsadowych na miejsce stałe rośliny wysadza się w marcu i kwietniu w rozstawie 20-30×20-25cm. Siew bezpośrednio w pole wykonujemy od kwietnia do maja, zachowujemy letnią przerwę w wysiewach, kolejne siewy wznawiamy od lipca. Ostateczny termin wysiewu nasion przypada na koniec sierpnia. Zbiór rozpoczyna się od początku maja i może być wykonywany w zależności od terminu siewu do końca października. Sałatę można siać przy większości warzyw. Lubi towarzystwo ziół takich jak: koper, cząber, trybula, mięta, rzeżucha. Cebula chroni ją przed mszycami.
Złym sąsiedztwem dla niej jest pietruszka, burak, selerowate.
Sałata posiada dużą wartość odżywczą, zawiera sole mineralne wapnia, magnezu, żelaza niewielkie ilości Wit C, PP i karotenu. Jest podstawowym warzywem w diecie odchudzającej, ponieważ jest nisko kaloryczna, powoduje sytość i ułatwia trawienie pokarmów.
Nasza Firma jest pod stałą opieką Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, dzięki czemu oferujemy Państwu produkt najwyższej jakości z wysoką siłą kiełkowania i długim terminem przydatności do wysiewu.
Brak w magazynie