Rzodkiewka do całosezonowej uprawy w gruncie Carmesa 10g
3.10zł
Raphanus sativus L.
Termin siewu : IV – IX
Rozstaw : 20 x 3-4 cm
Termin zbioru : poł. V – X
Odmiana wczesna. Tworzy duże (o średnicy 3-5cm) okrągłe zgrubienia w kolorze czerwonym. Odporna na wybijanie w pędy kwiatostanowe i gąbczenie struktury miąższu. Polecana jest do pędzenia pod osłonami oraz do uprawy w otwartym gruncie wiosną, latem i jesienią. Rzodkiewkę uprawia się z siewu wprost do gruntu, nasiona wysiewa się od lutego w przypadku pędzenia pod osłonami w rozstawie 20×3-4cm na głębokość 1,5-2 cm, w pełni rozwinięte zgrubienia zbiera się po ok. 30 dniach od wysiewu. W przypadku uprawy tej odmiany w otwartym gruncie nasiona wysiewa się od połowy kwietnia do września, pamiętając o przerwie w wysiewaniu w czerwcu i lipcu. Zbiory rzodkiewki rozpoczynają się od połowy maja i mogą być powtarzane do października w zależności od częstotliwości wysiewu. Rzodkiewkę należy siać obok: pomidorów, marchwi, fasoli zwyczajnej, boćwiny. Sałata, marchew i szpinak chronią przed pchełkami .Między grządki warto wsiać rzeżuchę , rumianek i trybulę. Nie siejemy obok cebuli zwyczajnej i ogórków.
Rzodkiewka jest cennym warzywem ze względu na krótki okres wegetacji jest pierwszą nowalijką, zawiera również znaczące ilości witaminy C oraz witaminy z kompleksu B, żelazo i olejki gorczyczne, składniki tak potrzebne naszemu organizmowi na wiosnę. Rzodkiewka ma duże zastosowanie w gospodarstwie domowym, może być spożywana na świeżo jak i po ugotowaniu. Gotowana jest polecana dla osób z problemami żołądkowymi.
Nasza Firma jest pod stałą opieką Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, dzięki czemu oferujemy Państwu produkt najwyższej jakości z wysoką siłą kiełkowania i długim terminem przydatności do wysiewu.
Brak w magazynie