Por do zbiorów jesiennych Tango 1g
3.10zł
Allium porrum L.
Termin siewu : III – IV
Rozstaw : 25 x 25 cm
Termin zbioru : VII – XI
Odmiana późna o okresie wegetacji 180-200 dni. Odmiana polecana do zbioru jesienią, wytrzymuje spadki temperatur do -10st C. Długość białej części konsumpcyjnej wynosi 25-30cm. Por może być uprawiany z rozsady lub z siewu wprost do gruntu. Przy produkcji rozsady nasiona wysiewa się w styczniu i lutym na miejsce stałe wysadza się po 15 kwietnia w rozstawie 25x25cm. Bezpośrednio do gruntu nasiona wysiewa się na przełomie marca i kwietnia. Por lubi towarzystwo selera, pomidorów, cebuli, kapusty i marchwi oraz ziół, więc warto go uprawiać na sąsiednich grządkach. Źle znosi uprawę z fasolą i grochem. Nie należy go także uprawiać na tym samym miejscu co inne rośliny cebulowe natomiast dobrze udaje się posadzony na miejscach po dyni czy sałacie. Zbiór przeprowadza się od lipca do listopada.
Por jest nadal traktowany jako przyprawa do potraw. Należy jednak docenić jego walory smakowe i zainteresować się tym warzywem pod kontem wartościowego komponentu surówek. Zawiera sole mineralne wapnia i fosforu oraz witaminy: C, B1, B2 oraz kwas nikotynowy. Jest bardziej dietetyczny niż cebula, w wielu potrawach doskonale może ją zastąpić.
Nasza Firma jest pod stałą opieką Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, dzięki czemu oferujemy Państwu produkt najwyższej jakości z wysoką siłą kiełkowania i długim terminem przydatności do wysiewu.
Brak w magazynie