Kapusta włoska Blistra mieszaniec F1 0,5g
2.40zł
Brassica oleracea L.
Termin siewu do inspektu : III – IV
Termin wysadzenia do gruntu : V – VI
Rozstaw : 60 x 50-60 cm
Termin zbioru : VIII – X
Odmiana późna o okresie wegetacji od wysadzenia rozsady do gruntu 105-110 dni. Polecana do zbioru latem i jesienią, doskonała na przetwory, polecana do bezpośredniego spożycia jak również do przechowywania. Tworzy głowy średniej wielkości, okrągłe ciemnozielone dobrze zamknięte, liście drobno pomarszczone.
Kapustę włoską uprawia się z rozsady. Nasiona wysiewa się w marcu lub kwietniu pod osłony, rozsadę wysadza się na miejsce stałe w połowie maja do połowy czerwca w rozstawie 60-67,5×50-70cm. Zbiór można przeprowadzać od sierpnia do października.
Kapusta włoska zawiera wiele witamin, składniki mineralne i błonnik. Jest smaczna i delikatna. Warzywo zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A, mnóstwo witaminy C i E oraz wapnia i potasu. Znajduje się w niej również żelazo i magnez. Kapustę warto również jeść ze względu na zawartość silnych przeciwutleniaczy – antocyjanów zmniejszających ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz nowotworów.
Nasza Firma jest pod stałą opieką Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, dzięki czemu oferujemy Państwu produkt najwyższej jakości z wysoką siłą kiełkowania i długim terminem przydatności do wysiewu.