Kapusta głowiasta czerwona Rufus 2g
4.50zł
Brassica oleracea L.
Termin siewu do inspektu : III – IV
Termin wysadzenia do gruntu : V
Rozstaw : 40-45 x 35-40 cm
Termin zbioru : VIII – IX
Odmiana średnio wczesna, o kresie wegetacji od wysadzenia rozsady do gruntu 95-105 dni. Tworzy główki fioletowe z woskowym nalotem, okrągłe o wadze 1,3-2kg. Głowy są odporne na pękanie a całe rośliny niepodatne na wywracanie. Polecana do przygotowywania przetworów, spożywania na świeżo oraz do krótkotrwałego przechowywania.
Kapustę czerwoną uprawia się wyłącznie z rozsady. Nasiona wysiewa się od końca marca do kwietnia pod osłony. Do gruntu rozsadę wysadza się w drugiej połowie maja w rozstawie 40-50×35-50cm. Zbiór przeprowadza się w sierpniu i wrześniu.
Kapusta czerwona zawiera witaminę C i B. Polecana jest do przygotowywania surówek oraz gotowania jako dodatek do mięs.
Wartości odżywcze czerwonej kapusty zasługują na uwagę szczególnie ze względu na zawartość antocyjanów, które nadają kapuście charakterystyczną barwę a w ludzkim organizmie pełnią rolę silnego przeciwutleniacza, mają działanie przeciwzapalne, wzmacniają układ krwionośny, zapobiegają miażdżycy.
Nasza Firma jest pod stałą opieką Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, dzięki czemu oferujemy Państwu produkt najwyższej jakości z wysoką siłą kiełkowania i długim terminem przydatności do wysiewu.
Brak w magazynie