Fasola szparagowa karłowa Maxidor 40g
6.70zł
Phaseolus vulgaris L.
Termin siewu : poł. V
Rozstaw : 30-40 x 30 cm
Termin zbioru : VII – IX
Odmiana szparagowa, wczesna, bardzo plenna. Tworzy bezwłókniste, bardzo smaczne strąki o długości 14-16 cm. Odmiana odporna na choroby. Polecana do bezpośredniego spożycia i mrożenia. Aby przedłużyć plonowanie, nasiona można sukcesywnie wysiewać co 10-14 dni do połowy VII.
Nasiona wysiewamy po 15 maja do końca maja, w rzędy co 30-40 cm, na głębokość 4-6 cm. Zbyt gęste wschody należy przerwać pozostawiając rośliny w rzędzie co 8-10 cm. Wymaga gleby żyznej, zasobnej w wilgoć oraz miejsc nasłonecznionych.
Niedojrzała fasola szparagowa zawiera dość dużo witaminy C. Młoda fasolka szparagowa jest lekkostrawna, niskokaloryczna, świeże łuskane ziarna są o połowę mniej kaloryczne od suszonych, natomiast najwięcej kalorii posiadają suszone ziarna fasoli. Nasiona fasoli zawierają dużo białka, węglowodanów, witamin i soli mineralnych, polecane dla osób na diecie bezmięsnej. Pozostałe po wyłuskaniu strąki są surowcem leczniczym, są składnikiem preparatów moczopędnych oraz polecanych w chorobach reumatycznych.
Nasza Firma jest pod stałą opieką Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, dzięki czemu oferujemy Państwu produkt najwyższej jakości z wysoką siłą kiełkowania i długim terminem przydatności do wysiewu.
Brak w magazynie