Fasola szparagowa karłowa Berrgold 40g
4.10zł
Phaseolus vulgaris L.
Termin siewu : poł. V
Rozstaw : 30-40 x 30 cm
Termin zbioru : VII – VIII/X
Odmiana bardzo wczesna o okresie wegetacji 58-61 dni, plenna. Tworzy rośliny średnio wysokie (45-50 cm), krzaczaste ze strąkami osadzonymi w środkowej części. Strąki są intensywnie żółte, proste, bez przewężeń, długości 13-14 cm, okrągłe w przekroju, mięsiste, bezwłókniste i bardzo smaczne. Plonuje na poziomie 22-24 t/ha. Przeznaczona na jest do bezpośredniego spożycia oraz przetwarzania, zamrażania. Odporna na wirus zwykłej mozaiki fasoli, antraknozę. Rośliny nie wylegają i są odporne na niesprzyjające warunki pogodowe.
Doskonała odmiana do najwcześniejszych upraw pod osłonami i w gruncie. W wiosennych uprawach przykrycie folią przyśpiesza zbiór. Nasiona wysiewamy po 15 maja do końca maja, w rzędy co 30-40 cm, na głębokość 4-6 cm. Zbyt gęste wschody należy przerwać pozostawiając rośliny w rzędzie co 8-10 cm. Wymaga gleby żyznej, zasobnej w wilgoć oraz miejsc nasłonecznionych.
Nasiona fasoli zawierają dużo białka, węglowodanów, witamin i soli mineralnych (fosfor, magnez, potas, wapń), polecana jest dla osób na diecie bezmięsnej. Jest to znakomite warzywo dla osób pragnących zrzucić nieco kilogramów, gdyż ma niewielką wartość energetyczną (42 kcal/100g). Spożywanie fasoli szparagowej poleca się osobom z nadkwaśnością żołądka, gdyż posiada ona właściwości zasadotwórcze, a więc i odkwaszające. Jest też bardzo dobrym warzywem w diecie osób walczących z nadmiernym stężeniem we krwi złego cholesterolu.
Nasza Firma jest pod stałą opieką Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, dzięki czemu oferujemy Państwu produkt najwyższej jakości z wysoką siłą kiełkowania i długim terminem przydatności do wysiewu.
Brak w magazynie