Jarmuż – „Najzdrowsze warzywo kapustne”

Mocno karbowane, zielone czy fioletowe liście jarmużu były swego czasu używane jako niebanalna ozdoba we florystyce i pojawiały się w dekoracjach m. inn. na nagrobkach.   Ale z grobem, jarmuż niewiele ma wspólnego,  bo dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom raczej „stawia ludzi na nogi”. Obecnie  wchodzi  na kulinarne salony i podbija serca czy żołądki kulinarnych poszukiwaczy nowych możliwości. Należy do supefood czyli jest jednym z najzdrowszych warzyw.

Stanowi skarbnicę:

🙂 błonnika – działanie oczyszczające organizmu;

🙂 witamin w szczególności C (wspomaga odporność organizmu) i K ( wspomaga prawidłową krzepliwość krwi) ale także A, E  oraz B a szczególnie foliany  (chronią przed chorobami serca, zawałami);

🙂 soli mineralnych takich jak : wapń (w jarmużu jest więcej niż w mleku), magnez, potas, żelazo (więcej niż w chudej wołowinie);

🙂 karotenoidów ( beta karoten, luteina) , które mają właściwości przeciwutleniające czyli zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych;

🙂 sulforafanu, który ma właściwości antynowotworowe . Jest to bardzo silny przeciwutleniacz, którego spożycie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty, piersi, jelita grubego czy płuc.

Magiczny skład poza potencjałem antynowotworowym, wspomaga działanie bakteriostatyczne oraz przeciwzapalne organizmu.

Ma niski indeks glikemiczny. Posiada niską kaloryczność – 49kcal w 100 g produktu i jest lekkostrawny.

Jarmuż jest bardzo zdrowy, ale istnieją pewne przeciwwskazania w jego spożyciu. Należy go ograniczać jeśli przyjmujemy leki rozrzedzające krew lub cierpimy na niedoczynność tarczycy (zawiera goitrogen hamujący przyswajanie jodu) lub kamicę nerkową. Żeby zmniejszyć niekorzystne oddziaływanie powinno się go poddać obróbce termicznej. Najkorzystniej jest go gotować na parze maximum 3-4 minuty lub blanszować. Niewykluczone jest też jedzenie na surowo w postaci dodatku do koktajli lub sałatek.  Posiada specyficzny gorzkawy smak, który najlepiej zniwelować zbierając po przymrozkach. Można go też zamrozić, dobrze znosi temperatury do – 15 st. C.

Jarmuż Rednex

Jarmuż Rednex

Jarmuż Kapral

Jarmuż Kapral

Jarmuż Kadet

Jarmuż Kadet

Szczerze zachęcamy do wprowadzenia do swojej diety magicznego jarmużu.

Posiadamy odmiany o zielonych i fioletowych liściach.

Uprawa jest łatwa. Nie są wymagające co do gleby ale nie lubią podmokłych, kwaśnych i piaszczystych. Są to warzywa zimowe, które najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach. Wtedy liście stają się delikatniejsze i mają lepszy  smak  (zawierają więcej cukrów). Zbiór trwa przez całą zimę. Jako pierwsze zbiera się liście najstarsze czyli dolne. Po przymrozkach należy przykryć roślinę cienką warstwą słomy lub włókniną. Wczesną wiosna z dolnej części łodygi wybiją nowe pędy. Jarmuż jest rośliną dwuletnią.