Fioletowe warzywa, dlaczego powinniśmy je jeść.

Fioletowe owoce i warzywa, są poszukiwane przez konsumentów dbających o zdrowie. Wszystkie warzywa o intensywnych kolorach są źródłem przeciwutleniaczy – związków, które chronią organizm. To, co wyróżnia produkty o fioletowym i niebieskim kolorze, to zawartość antocyjanów – barwników szeroko rozpowszechnionych w świecie roślin, o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych. Wpływają one bardzo pozytywnie na kondycję organizmu oraz zapobiegają rozwojowi poważnych chorób takich jak miażdżyca czy nowotwory. 

Warzywa z barwnikiem fioletowym to bogactwo antyoksydantów, dzięki którym skóra starzeje się wolniej. Im bardziej intensywny kolor tym więcej przeciwutleniaczy. Dzięki zawartości flawonoidów obniżają również ciśnienie krwi, wzmacniają serce , poprawiają wzrok. Mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, wspierają także odchudzanie. 

Antocyjany zwiększają ukrwienie, dotlenienie i odżywienie mózgu. Poprawiają pamięć i sprzyjają koncentracji uwagi.

Biorąc pod uwagę wszystkie zalety, powinniśmy znacznie zwiększyć spożywanie produktów , które zawierają antocyjany. Warto zauważyć, że te naturalne składniki, które są tak cenne, niestety są bardzo nietrwałe. Nie lubią długotrwałej obróbki w wysokiej temperaturze. Również obecność tlenu wpływa na spadek zawartości antocyjanów w naszych zbiorach. Dlatego świetnym sposobem na przechowywanie tych cennych warzyw jest ich mrożenie. Ich barwnik bardzo dobrze konserwuje się w niskich temperaturach. 

Owoce i warzywa w ciemnych kolorach oprócz korzyści dla naszego zdrowia, mogą być również ciekawą alternatywą dla tradycyjnych upraw. Posiłki, które oprócz czerwonych i zielonych warzyw będą zawierać także te o ciemniejszej barwie będą się pięknie prezentować na talerzach. Natomiast Wasze grządki, na których wysiejecie nasiona tych warzyw będą z całą pewnością cieszyły oczy pełną paletą fioletowych odcieni.

Od fioletowych ziemniaków i marchewki po czerwoną kapustę i jagody, ta lista fioletowych owoców i warzyw ma wiele wartości odżywczych i żywych odcieni. Są one nie tylko świetnym sposobem na dodanie koloru do potraw, ale powinny pomóc Ci poczuć się dobrze po ich zjedzeniu. Przedstawię Wam kilka z nich, które z łatwością możecie sami uprawiać:

Buraki

Pieczone, wyciskane, dodawane do zup lub mieszane z wegańskimi koktajlami to odżywcza porcja pełna witamin, minerałów i przeciwutleniaczy . A jakby tego było mało, mają niską zawartość tłuszczu.

dypFK4cTePaHXzOsp8wfWBZbvePN5pgNLwsj8bTHE8VcizrUYGa2DqBJUn dgJfFHRHpqw5hqpF217Xh5tVYFI JlDx67FC6NfQANj9re EHz8 2SAP3 X687Vp9YjUmLpElAJ2i

Bakłażan

Bakłażany to  wszechstronne fioletowe warzywo, które można spożywać na wiele sposobów. Pełne witamin, minerałów i błonnika pokarmowego mają również potencjał obniżania poziomu cholesterolu i wspomagania kontroli wagi. Tak więc jest wiele powodów, aby umieścić bakłażana na talerzu.

Fioletowy Ziemniak

Podobno fioletowe ziemniaki zawierają cztery razy więcej przeciwutleniaczy niż ziemniaki tradycyjne, dzięki antocyjanom i pigmentowi, który nadaje purpurowy kolor skórce i miąższowi ziemniaków.

Czerwona Kapusta

Czerwona kapusta lub fioletowa kapusta  to kolejne niesamowite warzywo pełne przeciwutleniaczy, składników odżywczych, witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego.

MU0D2sRFRZ9zGi UuNb1WDMmf3R6DaBTzqtlV7QNfAjw2P cphRKEk0dAHr PyACgQVnFi8HIjLL9upEwttEJSjPHgAT4jjAZYOkokySl64r MEnULfmans6I7AmwXOoGYbY8lrw

Fioletowy Kalafior

Masz dość białego kalafiora? Spróbuj fioletowego,  bogatego w witaminę C. Pół szklanki różyczek, zapewnią Ci połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Fioletowy kalafior zawiera również błonnik, witaminę A, kwas foliowy, wapń, potas i selen. Wszystkie wartości, jeśli chodzi o zachowanie zdrowia.

Fioletowy Brokuł

Brokuł jest warzywem niskoskrobiowym. Ponadto dostarcza dość dużej ilości błonnika pokarmowego oraz znaczącej ilości potasu, kwasu foliowego, witaminy A i witaminy C. Ma silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu skutecznie pozbywa się wolnych rodników.

Fioletowy Jarmuż

Jarmuż współcześnie zaliczany jest do tzw. “superfoods”, czyli żywności, która nie tylko odżywia, ale również wspomaga nasz organizm. Fioletowa odmiana jarmużu jest pełna przeciwutleniaczy, ma dużą zawartość witamin C, A, B1. Taka odmiana nadaje się do spożycia na surowo a także do pieczenia. Wszystkie odmiany dodatkowo są dekoracją przez cały rok w naszych ogrodach.

y h DjXlHIL5 c6XBAfXMlPnyA cogAQn2xQ4Jq8K9gjo9XMBruw5SD1JEGFZmL6tl0T23DYuo6L1qjhDmYSF3q5wjPMY0hxrdjOnYXikDnKfXxy26IbypcDLQEZwUfpbHG NKGW

Fioletowa Kalarepa

Spożywać można zarówno liście jaki i jabłko kalarepy. Liście są bogate w wapń, a reszta to prawdziwa bomba witaminowa. Kalerepa zawiera witaminy C, B2, E, K, PP oraz potas, magnez, wapń i fosfor. Kalarepa szybko dodaje energii

F6sm0bdRoudFYeCRkQJViaw G x13F3AL0wF0fPVNO3QmoDwH6 PWtHTmbRjxRXZ eDl ppfWmgPd0 p vHuiIfOejifVlDcJYqY1xWO GfszUEOqpXhUaX8hPkg63U5YN5bIR4

Fioletowa Cebula

Lista dobroczynnych składników chemicznych czerwonej cebuli jest długa. Zawiera ona potas, siarkę, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, jak również szereg witamin z grupy B, a także witaminę E i witaminę C.

7YQ2U6tRf8J2GNQRAbq5CgnsiS V QDOfFL4yKc2 hxhvXYjih3 s4 F3NvbuBRI4 JdSScic7W0xnEdz3D8fW b SU0k8AGBqauSYdyuZxdYR y1ronNDbK1lQWTMcQ9 MLBGXg

Lawenda

Lawenda jest honorowym członkiem rodziny fioletowych owoców i warzyw, jest używana w wielu przepisach i jest ceniona ze względu na swoje właściwości zdrowotne. To pachnące zioło pomaga w relaksacji i łagodzeniu stresu.