werbena-logowerbena-logo
  • O firmie
  • Nasze produkty
  • Nowości
  • Wydarzenia / Artykuły
  • Sprzedaż Hurtowa
  • Sprzedaż Detaliczna
  • Kontakt
  • Praca
Product was added to your cart

Rzeżucha

Uprawa rzeżuchy jest jedną z możliwie najłatwiejszych. Nasiona umieszczamy na wilgotnej gazie lub ligninie. Należy utrzymywać wilgotność podłoża, spryskując ostrożnie aby nasiona się nie przemieszczały oraz zapewnić nasionom odpowiednią ilość światła. Można też przykryć naczynie folią aby miały cieplej ale należy pamiętać o zrobieniu kilku otworów aby miały dostęp powietrza oraz o codziennym wietrzeniu (dobrze jest zebrać z folii skroploną wodę). Pierwsze kiełki powinny się pokazać już po 2 dniach, dobrze jest wtedy usunąć folię aby nie narażać roślin na choroby grzybowe i żeby umożliwić im swobodny wzrost. Ładnie wyrośniętą rzeżuchę powinniśmy mieć już po 7 dniach. Jest gotowa do spożycia w zasadzie już od momentu kiełkowania ale wyrośnięte roślinki mają dłuższą łodygę, która także zachowuje walory smakowe i właściwości zdrowotne i jest polecana do spożycia.

Drugim sposobem uprawy jest wysianie rzeżuchy do ziemi – rzeżucha tak uprawiana będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jej smak bardziej wyrazisty i ostry. Uprawę w ziemi prowadzi się podobnie jak tą w domu. Rzeżucha lubi temperaturę pokojową czyli ok. 20 °C. Wysiane nasiona należy przykryć warstwą ziemi i zwilżyć delikatnie aby nie wypłukać nasion. Stanowisko powinno być jasne ale nie mocno nasłonecznione. Uprawę trzeba regularnie podlewać gdyż roślina lubi wilgoć.

Rzeżucha jest cennym źródłem witamin A, B2, B6, C i K oraz mikroelementów jak żelazo, wapń, magnez, potas, cynk, selen, miedź i mangan oraz łatwo przyswajalny jod. Ze względu na swoje właściwości pomaga regulować poziom cukru we krwi, jest polecana w leczeniu osteoporozy, anemii, choroby wieńcowej, wspomaga pracę trzustki, jelit (zwalcza także pasożyty), poprawia także kondycję skóry, polecana jest także przy owrzodzeniach.

Należy spożywać ją z umiarem gdyż jest moczopędna i może powodować problemy z układem moczowym, (maksymalnie około 3 łyżek dziennie). Poleca się dodawać ją do sosów, sałatek, dodatek do past serowych i jajecznych a także spożywać na kanapkach. Używana jako kosmetyk rozjaśnia piegi i przebarwienia.

Wyświetlanie jednego wyniku

  • Rzeżucha

    Opis odmiany

Kategorie produktów

  • NASIONA WARZYW (202)
    • Bakłażan - Oberżyna (1)
    • Bób (3)
    • Brokuł (1)
    • Burak ćwikłowy (6)
    • Cebula (7)
    • Cebula siedmiolatka (2)
    • Cukinia (6)
    • Dynia olbrzymia (3)
    • Dynia piżmowa (1)
    • Fasola zwykła karłowa (12)
    • Fasola zwykła karłowa na suche nasiona (2)
    • Fasola zwykła tyczna (2)
    • Groch siewny cukrowy (1)
    • Jarmuż (3)
    • Kalafior (2)
    • Kalarepa (4)
    • Kapusta brukselska (2)
    • Kapusta chińska Pak-Choy (1)
    • Kapusta głowiasta biała (3)
    • Kapusta głowiasta czerwona (2)
    • Kapusta pekińska (2)
    • Kapusta włoska (1)
    • Koper (6)
    • Marchew późna (7)
    • Marchew wczesna (4)
    • Ogórek konserwowy (17)
    • Ogórek sałatkowy (4)
    • Papryka ostra (2)
    • Papryka słodka (7)
    • Pasternak (1)
    • Pietruszka korzeniowa późna (6)
    • Pietruszka korzeniowa wczesna (1)
    • Pietruszka naciowa (3)
    • Pomidor karłowy (7)
    • Pomidor wysoki (6)
    • Pomidor wysoki pod osłony (10)
    • Por (6)
    • Poziomka (1)
    • Rukiew wodna (1)
    • Rukola (1)
    • Rzeżucha (1)
    • Rzodkiew biała (2)
    • Rzodkiew czarna - rzepa (1)
    • Rzodkiewka (14)
    • Sałata krucha (6)
    • Sałata liściowa (2)
    • Sałata masłowa (8)
    • Sałata masłowa pod osłony (1)
    • Sałata rzymska (1)
    • Seler korzeniowy (2)
    • Seler naciowy (1)
    • Słonecznik ogrodowy (1)
    • Szczaw (1)
    • Szczypiorek (2)
    • Szpinak (2)
  • NASIONA ZIÓŁ (11)

Pobierz katalog pdf

O firmieNasze produktyNowościWydarzenia / ArtykułySprzedaż HurtowaSprzedaż DetalicznaKontaktPraca
© 2017 All rights reserved. sw design Theme by UpSolution