werbena-logowerbena-logo
  • O firmie
  • Nasze produkty
  • Nowości
  • Wydarzenia / Artykuły
  • Sprzedaż Hurtowa
  • Sprzedaż Detaliczna
  • Kontakt
  • Praca
Product was added to your cart

Jarmuż

Jarmuż należy do rodziny kapustnych. Mimo bogatej historii, która sięga średniowiecza, został trochę zapomniany. Teraz znów odkrywamy jego walory smakowe i wartości odżywcze – został zaliczony do najzdrowszych roślin i stał się przebojem koktajli polecanych przez dietetyków.

Jarmuż można uprawiać właściwie na wszystkich glebach z wyjątkiem piaszczystych, kwaśnych i bardzo mokrych. Lubi stanowiska słoneczne. Można go uprawiać siejąc na rozsady lub bezpośrednio do gruntu. Należy pamiętać aby zostawić roślinom odpowiednio dużo miejsca do wzrostu. W pielęgnacji ważne jest nawadnianie –zwłaszcza w pierwszym okresie wzrostu, potem, gdy roślina ma już dobrze wykształcony system korzeniowy, zniesie nawet okresowe susze. Należy go odchwaszczać i go dodatkowo odżywić preparatami ekologicznymi aby ładnie rósł. Można go uprawiać jako plon główny lub poplon dla niektórych warzyw: cebuli, sałacie, fasoli, marchwi, szpinaku. Nie należy go uprawiać po innych kapustnych. Na tym samym stanowisku możemy go uprawiać dopiero po upływie 4 lat.
Dobrze znosi niskie temperatury –gdy lekko przemarznie, smak liści staje się delikatniejszy dlatego poleca się zbiór liściowy przez całą jesień i zimę.

Jarmuż zawiera witaminy grupy B, witaminę C, E oraz K a także żelazo, wapń, magnez, cynk i błonnik. Można go gotować (na parze aby nie utracić witamin) ale najlepiej spożywać na surowo, np. w sałatkach czy koktajlach. Powinien być nieodłącznym elementem diety w prewencji i leczeniu osteoporozy ze względu na znaczną zawartość wapnia. Dzięki wysokiej zawartości wapnia oraz potasu dieta bogata w jarmuż wspomaga regulację ciśnienia tętniczego krwi. Witamina C zwalcza wolne rodniki, uczestniczy w hamowaniu rozwoju miażdżycy, działa przeciwzapalnie. Witamina K pomoże w regulacji krzepnięcia krwi. Jarmuż jest również bogaty w beta-karoten (prowitamina witaminy A), który razem z witaminą E zadba o kondycję skóry, a z luteiną, doskonale wpłynie na wzrok. Najnowsze badania przekonują, że częste spożywanie jarmużu chroni przed nowotworami.
Pamiętać należy jednak, że jarmuż zawiera szczawiany więc korzystając z jego dobrodziejstw trzeba zachować umiar – szczególnie dotyczy to osób cierpiących na kamicę szczawianową a także osoby z problemami tarczycy, gdyż zawiera goitrogeny –substancje, które mogą zaburzać wchłanianie jodu.

Warto jednak wprowadzić jarmuż do diety, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym aby wzmocnić organizm. Poza tym jarmuż dobrze znosi niskie temperatury więc w naszym klimacie możemy go uprawiać także zimą. W uprawie nie ma specjalnych wymagań glebowych ale lubi stanowiska osłonięte od wiatru.

Wyświetlanie wszystkich 3 wyników

  • Jarmuż Kadet

    Opis odmiany
  • Jarmuż Kapral

    Opis odmiany
  • Jarmuż Rednex

    Opis odmiany

Kategorie produktów

  • NASIONA WARZYW (202)
    • Bakłażan - Oberżyna (1)
    • Bób (3)
    • Brokuł (1)
    • Burak ćwikłowy (6)
    • Cebula (7)
    • Cebula siedmiolatka (2)
    • Cukinia (6)
    • Dynia olbrzymia (3)
    • Dynia piżmowa (1)
    • Fasola zwykła karłowa (12)
    • Fasola zwykła karłowa na suche nasiona (2)
    • Fasola zwykła tyczna (2)
    • Groch siewny cukrowy (1)
    • Jarmuż (3)
    • Kalafior (2)
    • Kalarepa (4)
    • Kapusta brukselska (2)
    • Kapusta chińska Pak-Choy (1)
    • Kapusta głowiasta biała (3)
    • Kapusta głowiasta czerwona (2)
    • Kapusta pekińska (2)
    • Kapusta włoska (1)
    • Koper (6)
    • Marchew późna (7)
    • Marchew wczesna (4)
    • Ogórek konserwowy (17)
    • Ogórek sałatkowy (4)
    • Papryka ostra (2)
    • Papryka słodka (7)
    • Pasternak (1)
    • Pietruszka korzeniowa późna (6)
    • Pietruszka korzeniowa wczesna (1)
    • Pietruszka naciowa (3)
    • Pomidor karłowy (7)
    • Pomidor wysoki (6)
    • Pomidor wysoki pod osłony (10)
    • Por (6)
    • Poziomka (1)
    • Rukiew wodna (1)
    • Rukola (1)
    • Rzeżucha (1)
    • Rzodkiew biała (2)
    • Rzodkiew czarna - rzepa (1)
    • Rzodkiewka (14)
    • Sałata krucha (6)
    • Sałata liściowa (2)
    • Sałata masłowa (8)
    • Sałata masłowa pod osłony (1)
    • Sałata rzymska (1)
    • Seler korzeniowy (2)
    • Seler naciowy (1)
    • Słonecznik ogrodowy (1)
    • Szczaw (1)
    • Szczypiorek (2)
    • Szpinak (2)
  • NASIONA ZIÓŁ (11)

Pobierz katalog pdf

O firmieNasze produktyNowościWydarzenia / ArtykułySprzedaż HurtowaSprzedaż DetalicznaKontaktPraca
© 2017 All rights reserved. sw design Theme by UpSolution